Lopate

Blog po meri ljubitelja lopate

уторак, 26. април 2011.

Usamljeni ljubitelj lopata

  U nekim delovima sveta ne postoje nikakva udruženja llubitelja lopata. Zovemo ih 'ne-lopatarske oblasti'. To su oblasti koje jos nisu polopaćene ili oblasti koje drže zabranu na takvu vrstu udruživanja iz nekog razloga. Čovek može u takvim sredinama lako da bude "usamljeni lopatar". Nije isključeno da usamljenih lopatara ima Čak i u mestima u kojima postoje udruženja koja se bave lopatarstvom.

    Ukoliko ste usamljeni lopatar, ovde ćete dobiti par dobrih saveta kako da nađete zamenu za istomišljenika. Kako da sa čovekom koji nije dirnut lopatarstvom, ili mu se čak i  protivi, upražnjavate vašu potrebu.

   Kada sretnete, recimo, komšiju na ulici i on vam kaže: "Dobar dan",  ne trebate se odmah sjuriti na njega i reći:  "Koje je boje vaša lopata?"  ili: "Dođite kod mene da vidite kako sam izglancao držalju." Jednostavno mu odgovorite: "Dobar dan i vama komšija." Ako ništa ne posumnja možete da nastavite sa formalnostima poput: "Lep dan danas?" Izmedju svih tih formalnosti možete ubaciti test pitanje: "Pravi dan za okopavanje bašte...?" Posumnja li, vratite se na formalnosti, a ako ne, onda nastavite: "Eh da samo imam baštu." Slažite ako treba ili improvizujte, recimo: "Nekada sam imao baštu, ali je uništena u tornadu." Napravite pokriće za slučaj da vas kasnije upita: "A kako to da vi imate tolko lopata a nemate baštu?" Ne dopustite da vam on skrene temu nečim trivijalnim: "Kako vam je familija?" Gledajte da se vašim odgovorom završi dalji tok alternativne teme razgovora: "Poginuli su u avionskoj nesreći, stvarno ne bih o tome." A onda opet počnite da se vraćate na temu pokušavajući da ispitate koje su vaše šanse da proširite temu, da ona bude održiva i da što duže potraje.

   Kada razgovor već dovoljno dugo traje, možete da probate malo agresivniji potez: "Vaša bašta izgleda kao da bi joj prijala lopata." Ako je odgovor potvrdan, tada možete da pređete na poslednji korak. Ubedite ga da mu je potrebna vaša pomoć: "Toj bašti bi stvarno bilo potrebno malo sređivanja, ali bojim se da je bez pravog alata i iskustva to malo rizičan poduhvat." Kad postane zabrinut, vi ga utešite: "Ne brinite ja ću vam pomoći, imam iskustva a i nešto sam raspoložen danas za malo kopanja." Kada pomisli da je on taj koji je na dobitku tada je vaš. Sada možete da pređete na otvoreniju konverzaciju: " Hajdemo kod mene da izaberemo jednu od mojih hiljadu lopata pa da uradimo taj težak posao", pretvarajte se. Sada će rad na bašti vezati sagovornika za vas i vašu temu i neće imati kud sve dok se posao ne završi.

  Ovo je jedna prosta taktika koja može značiti puno usamljenom lopataru. Nedostatak upražnjavanja lopatarstva utiče na razvitak raznih bolesti poput lopatije i lopatomanije. Treba na vreme razmišljati o primeni ovakvih mera. Poslednje što želite je da postanete lopatopata.




1 коментар: