Lopate

Blog po meri ljubitelja lopate

среда, 4. мај 2011.

Muzika & Lopatarstvo


    Muzičari koji su ujedno ljubitelji lopata retko kad imaju vremena za oboje, zbog toga objedinjuju svoja zanimanja i tako nastaju hibridni instrumenti za muziku i kopanje. Bend Shovellica je jedan od dobrih primera šta biva kada lopatari ne mogu da se odreknu lopate zbog muzike ili obratno. Lopatarstvo i muzika su prirodno srodne  profesije i  postoje dokazi još od početka vremena da su kompozitori bili lopatari.  Herodot je zapisao: Ništa na celom svetu nije čudnije od kanibala što duva u frulu kojom je sahranio neprijatelja&ostatke ručka.

     Da to nije moderna pojava svedoči i incident koji se dogodio 1815 na Bečkom dvoru. Tada je, pred imperatorom, Antonio Salieri u žaru rasprave pretio Volfgangu Amadeusu Mozartu da će ga raskomadati lopatom koju je, zapravo, doneo na poklon imperatoru. I ko zna kako bi se završilo da nije intervenisao Ludwig van Beethoven i svojom lopatom uspeo da odbije Salierijev udarac koji bi po Mocarta mozda bio fatalan. Na sreću sve se na kraju završilo prijateljskim boks mečom u ringu, posle čega su se svi rastali u prijateljskom raspoloženju.




1 коментар:

  1. Nisu samo muzicari skloni koriscenju Lopata u svojim obracunima. I medju glumcima je bilo upotrebe Lopata, uglavnom kao posledica svadje, ali ponekad i kao sam uzrok sto se moze videti u prilozenom klipu. Obratite paznju na 0:15min. Zbog tog nepromisljenog akta i zloupotrebe Lopate od strane Bate Stojkovica Bogdan Diklic sa njim nije pricao do kraja snimanja filma http://www.youtube.com/watch?v=ITNna1RC_ls

    ОдговориИзбриши